Як зрошувальні системи WESTERN завойовують прихильність українських аграріїв


Дата публикации: 04, Ноябрь, 2016

Кожен провідний аграрій знає, що для отримання високих, стабільних врожаїв і, як результат, гарних прибутків, однією з важливих умов протягом всього процесу вирощування с/г культур є використання зрошувальних систем. Актуальним дане питання є і для України. В нашій країні зрошенню приділяють досить значну увагу, адже велика доля українського бізнесу зосереджена в руках аграріїв.грариев.

Компанія АМАКО, що є структурною одиницею великого міжнародного бізнесу Alkhorayef Group, активно впроваджує зрошувальні системи WESTERN серед українських виробників сільгосппродукції. Наша компанія є одним із найбільших дилерів в Україні з продажу сільськогосподарської, будівельної техніки та комерційного транспорту. Дистрибуційна мережа АМАКО представлена в 14 регіонах України. Основними напрямками діяльності є продаж запчастин до імпортної с/г техніки, післяпродажне гарантійне та післягарантійне сервісне обслуговування, продаж техніки і зрошувальних машин.

Зрошення є особливо актуальним саме для південних регіонів, що пов’язано з особливостями клімату півдня України. Тут все сприяє якісному вирощуванню сільгоспкультур – і родючі українські чорноземи, і забезпеченість водними ресурсами, і трудящі руки аграріїв.

Не винятком є провідне агропідприємство ТОВ «ТД Продексім», що входить в корпорацію аграрних компаній «Продексім» та є одним із найуспішніших с/г виробників у Херсонській обл. Виробнича база господарства знаходиться у селі Заозерне Каховського району, де працюють зрошувальні машини WESTERN, про роботу яких ми й опишемо в даній статті.

 

ТОВ «ТД Продексім» успішно працює на українському аграрному ринку з 2000 року і є одним з найбільших виробників й експортерів сільськогосподарської продукції (соя, кукурудза, соняшник та ін.) в Херсонській області. У міру свого розвитку підприємство планомірно розширює географію і масштаби виробничої діяльності.
Одним із основних видів діяльності компанії є вирощування бобових, злакових та олійних культур на Херсонщині на площах більш ніж 4 200 га, в тому числі на 3 200 га зрошуваних земель. Дану сільгосппродукцію компанія постачає як на внутрішній ринок, так і на експорт.

Вся область налічує понад 426 тис. га зрошувальних земель, що становить 21,6% від загальної площі сільгоспугідь і є гарантованим страховим фондом у продовольчому та ресурсному забезпеченні регіону у посушливі роки. Основу зрошуваного землеробства України забезпечують великі державні зрошувальні системи, найбільші з них – Каховська, Краснознам’янська, Інгулецька, Північно-Кримський магістральний канал та інші системи. Зрошувальна система – це комплекс функціонально взаємопов’язаних гідротехнічних споруд, машин та механізмів, водойм, лісонасаджень, ліній зв’язку й електропередач, шляхів та інших споруд, необхідних для забезпечення і підтримання оптимального водного, повітряного, поживного та теплового режимів ґрунтів з метою одержання високих сталих урожаїв сільськогосподарських культур на основі підвищення родючості ґрунтів, продуктивного використання сільськогосподарської і меліоративної техніки. Питання зрошення на півдні України та його впровадження у життя знаходилось у центрі уваги фахівців сільського господарства та вчених. Кожен аграрій знає, що для отримання високих, якісних та стабільних врожаїв необхідно підтримувати тепло-волого-повітряний баланс ґрунту і температурно-вологостійкий баланс повітря протягом всього періоду вегетації сільгоспкультур. Наразі спеціалісти компанії «Продексім» мають гарний досвід вирощування с/г культур в зоні ризикового землеробства в умовах зрошення, де такі високорентабельні культури як кукурудза та соя взагалі не вирощуються на богарі.

 

Зрошувальні системи WESTERN: про що говорять аграрії Херсонщини

Команда АМАКО поспілкувалася із провідними спеціалістами ТОВ «ТД Продексім», а саме з головним гідротехніком Володимиром Павловичем Малишенком та головним агрономом Ігорем Вікторовичем Зіком, і дізналися, які культури вирощують, який використовують режим зрошення і якими системами поливу користується господарство. Також вияснили, наскільки зрошення є ефективним та який виходить строк окупності зрошувальних систем на практиці.

— Яких результатів Ви досягаєте за рахунок зрошення в цілому? І коли власне компанія «Продексім» розпочала використовувати зрошення на своїх полях?

Сучасні зрошувальні системи ми почали встановлювати два роки тому. До цього в нас були дощувальні машини ДМУ «Фрегат», які рухались за рахунок тиску води в системі. Ми зараз з вами знаходимося в селі Заозерному, в якому під зрошення відведено 1 045 га, де раніше застосовували 19 зрошувальних машин ДМУ «Фрегат».
На сьогодні, в Херсонській області маємо Ольгівську, Заозернівську та Володимиро-Ільїнську зрошувані ділянки, де відповідно працюють 19, 15 і 13 фрегатів. Тобто загальна площа зрошення становить більше 3 200 га. З часом, коли ми відчули можливість в розширенні зрошувальних ділянок, а машини ДМУ «Фрегат» вже стали застарілими після 30-річної експлуатації і, звісно, почали виходити з ладу, ми вирішили їх замінити на сучасне зрошувальне обладнання з метою підвищення енергоефективності та збільшення зрошуваних площ. Два роки поспіль ми замінюємо старі фрегати на нові зрошувальні машини. Перші кругові машини WESTERN (521 і 700 м) були поставлені саме компанією АМАКО.

 — Чи кращою стала якість поливу, коли Ви почали застосовувати нові зрошувальні машини? Якого ефекту Ви досягаєте, застосовуючи на своїх полях сучасні зрошувальні системи?

Завдяки даним машинам ми досягаємо максимальної рівномірності поливу, ну а звідси – рівномірні густі сходи та ідеальні посіви. Порівнюючи із попередніми зрошувальними машинами, ми досягаємо вищої ефективності процесу поливу, тому що машини WESTERN мають високий показник стабільної роботи та набагато нижчий коефіцієнт випаровування води під час поливу за рахунок сучасних розпилювачів та їх оптимального розташування.

Наскільки нам відомо, окрім зрошувальних земель у вас є ще й богарні (це вид рільництва, при якому оброблювані землі не поливають, а чекають дощів — Ред.). Які культури Ви вирощуєте на зрошенні, а які на богарних землях?

Сою, кукурудзу, соняшник – тільки на зрошувальних землях. На богарі вирощуємо пшеницю, ячмінь, ріпак. Хоча останній сіяли і на зрошувані угіддя.

 

 

 

 

 

 

 

 

— Яку ж різницю у врожайності Ваше господарство має при вирощуванні цих же культур на богарі та із застосуванням зрошувальних систем?

Ріпак ми в основному вирощуємо на землях після пару. Тоді врожайність не надто відрізняється від тієї, яку отримуємо на зрошувальних землях. Якщо ми на зрошенні отримуємо 30 ц/га, то на пару ми з легкістю отримуємо 25 ц/га. Те саме й стосується пшениці: і на пару, і при зрошенні отримуємо 55-60 ц з 1 га. Якщо вирощуємо пшеницю без поливу після попередників – отримуємо результат в 25-30 ц/га. Кукурудза на богарі в південному регіоні дає врожайність від 0 до 40 ц/га, на зрошенні – середня врожайність складає 100-120 ц/га. При вирощуванні соняшника на зрошуваних землях щорічно отримуємо врожайність з 1 гектара більшу на 15 ц в порівнянні з показниками врожайності на богарі. Як бачимо, різниця суттєва. Можете лише припустити, наскільки більшим є річний валовий дохід господарства при вирощуванні с/г культур на зрошенні. Цифри просто вражають, але головна перевага зрошення на півдні України – це зниження ризиків та запорука стабільних врожаїв.

 

— А як щодо сої? Які врожаї Ви отримуєте на зрошенні?

На зрошуваних землях маємо в середньому 4 т з 1 га, на богарні поля ми навіть її не сіємо. Не має сенсу, бо дана культура не витримує високих температур Херсонщини та недостатньої природної зволоженості ґрунту. Але оскільки соя – це високорентабельна культура, її дуже вигідно вирощувати на зрошенні.

 

 

 

 

 

— В чому переваги сучасних зрошувальних систем над дощувальними машинами (ДМУ «Фрегат»)?

На сьогодні 95% всіх господарств надають перевагу зрошувальним машинам кругового типу. Фронтальні – тільки в тих місцях, де стаціонарні кругові системи неможливо встановити. Для обслуговування стаціонарних систем потрібно мінімум людей порівняно із фронтальними системами, бо біля кожної з них необхідна постійна присутність робітника. В нашому господарстві зрошувані землі поділені на відділки по 10-15 машин, які обслуговує 1-2 особи. Головне, щоб у водопровідній мережі в точці водовиділу був відповідний тиск та витрата води. У даному випадку системи WESTERN мають низький робочий тиск. Наприклад, система довжиною 420 м з витратою води 60 л/с має робочий тиск 2,6 бар порівняно із машиною ДМУ «Фрегат», що має аналогічну довжину та вилив води. Мінімальний стартовий тиск для роботи системи складає від 4,5 бар у випадку, якщо встановлені циліндри низького тиску, а при використанні циліндрів високого тиску – мінімальний робочий тиск на вході в машину ДМУ «Фрегат» складе 6 бар. Завдяки зниженню робочого тиску всієї системи ми можемо збільшити об’єм води на зрошувані ділянки при використанні тих самих насосів, що, в свою чергу, дає змогу збільшити площі зрошуваних земель на 10-20%, при цьому отримати забезпеченість водою кожного гектару землі на тому ж рівні. А це і є наша ціль – підвищити ефективність системи і збільшити поливні площі.

 

— Чи плануєте Ви в найближчому майбутньому додатково купувати зрошувальні системи, розширяти площі зрошення?

Так, звісно. В даний час ми якраз проводимо тендер на закупівлю 14 зрошувальних машин, і ваша компанія теж приймає в ньому участь. На 2016/2017 роки плануємо придбати дві фронтальні і 12 кругових зрошувальних систем. І якщо все нормально вийде, вже через рік плануємо на Ольгівських полях повністю замінити застарілі дощувальні машини на нові сучасні системи поливу.

— Якщо порівнювати зрошувальні машини WESTERN з іншими виробниками, якими ви ще користуєтесь в господарстві, які висновки Ви можете зробити? Яка більше подобається і чому?

Вже 2 роки ми користуємося зрошувальними системами WESTERN. В минулому році ми встановили ще машини Valley для порівняння, але ще не встигли їх випробувати в повній мірі. Для об’єктивної оцінки потрібен час, а за 2 роки ми змогли переконатися в тому, що системи WESTERN є надійними, витривалими в тяжких умовах роботи та простими в експлуатації. Вони повністю нас влаштовують.

— Які основні вимоги до зрошувальних систем Ви поставили учасникам тендеру? Якими критеріями Ви керуєтеся при виборі тієї чи іншої системи і якому виробникові зрошувального обладнання найбільше довіряєте?

Звісно основним критерієм є надійність і довговічність машини. Порівнюємо звичайно з тими, які у нас є, і як вони себе зарекомендували. Другий критерій – як обслуговували дану техніку. Для нас дуже важливо, наскільки є розвиненим сервісне обслуговування у компанії-постачальника техніки і наскільки оперативно реагують сервісні інженери на виклики. Ну і третій показник – це вартість зрошувального обладнання.

— Ви могли б порекомендувати зрошувальні системи WESTERN іншим фермерам і власникам агропідприємств, які займаються вирощуванням сільгоспкультур?

WESTERN – без питань. Звісно ж рекомендую. Я повністю задоволений даною машиною і сподіваюсь, що в наступному році ми зупинимо свій вибір все-таки на зрошувальних системах WESTERN. Бо в нас вже є 2-річний досвід роботи з цими машинами і ми добре знаємо їх можливості та надійність.

— А як у Херсонській області із водопостачанням? Чи виникали у Вас якісь труднощі, пов’язані з недостачею води чи ще з якимись неприємними моментами?

З водопостачанням у нас, в принципі, проблем немає, хіба-що бувають перепади електроенергії, а це впливає на роботу зрошувальної машини. Уявіть тільки, що протяжність цього каналу сягає близько 130 км, який бере свій початок із Каховського водосховища і подає воду в Херсонську та Запорізьку області, де планово можуть зрошуватись 226,5 тис. га. Така Каховська зрошувальна система є однією з найбільших у світі і найбільшою на території Європи, яка після повного розвитку повинна забезпечити зрошення земель на території площею 780 тис. га між Північнокримським каналом і Молочним лиманом Запорізької області.

Джерелом зрошення сільськогосподарських угідь системи є Каховське водосховище. Для подачі води з нього у Головний Каховський магістральний канал споруджено головну насосну станцію, розраховану на подачу 530 м3/с води на висоту 25 м. Систему збудовано із закритою внутрішньогосподарською мережею, застосуванням високопродуктивної дощувальної техніки, автоматизацією водорозподілу і поливу, конструктивними рішеннями, що забезпечують проектні коефіцієнти корисної дії та земельного використання. Усі сільськогосподарські угіддя Каховської зрошувальної системи зрошуються за допомогою машинного водопідйому, в основному за двоступінчастою схемою: перший підйом здійснюється головною насосною станцією, другий – господарськими насосними станціями, які забирають воду з магістрального каналу та розподільників і одночасно створюють напір у закритій зрошувальній мережі, потрібний для роботи дощувальних машин.
Головна насосна станція Каховської зрошувальної системи постачає воду також іншим зрошувальним системам: Приазовській, Сірогозькій, Північнокримському каналу, Генічеській, Каланчацькій тощо.
Експлуатація Каховської зрошувальної системи ґрунтується на принципах системи автоматичного регулювання (САР) із застосуванням місцевої автоматизації на господарській мережі, каскадного регулювання б¢єфів, засобів електро- і гідроавтоматики та телемеханіки, що забезпечують повну диспетчеризацію роботи, а отже, управління системою за допомогою комп’ютерів.
Каховська зрошувальна система є унікальною і вже майже 40 років забезпечує більшу частину південної України якісною зрошувальною водою.

 


Зрошення для аграрія – гарант стабільності та запорука гарних врожаїв

Підсумовуючи вище написане, можемо стверджувати, що аграрний бізнес в Україні знаходиться на високому рівні, а зрошення є важливою складовою процесу вирощування сільгоспкультур. Українські поля зрошуються системами європейського класу не гірше, ніж в інших розвинених країнах, а подекуди навіть і краще. Україні є що показати і є чим пишатися. Недаремно існує вислів «Україна – аграрна держава», який ґрунтується на тому, що сільське господарство займає важливу роль в економіці держави. А зрошення для аграрія – це гарант стабільності та запорука гарних врожаїв.

4 листопада 2016